Menu

Onze Gezondheidsvoordelen

De media staan vol met nieuws over onderzoeken en studies en je zou er haast in de war raken van al die nieuwe en veranderende ideeën over wat we wel en niet moeten eten. De trend vertelt tegenstrijdige verhalen en stuurt je verschillende kanten op, en wij vragen ons maar af wat er nu echt de waarheid is. Het beste advies dat we je kunnen geven is: geloof niet alles wat je leest.

Het menselijk lichaam is een ontzettend complexe machine en we zijn allemaal verschillend. Wat goed voor de één is, is niet goed voor de ander, en het astronomische aantal van complexe interacties die ons maken wat we zijn is haast ongrijpbaar. Het resultaat is dat je op het internet voor elk willekeurig idee wel een artikel kunt vinden die het ondersteunt.

Bij Perfect World vertellen we je niet wat je allemaal wel en niet moet eten, en we zijn ons bedrijf ook niet begonnen om een bepaalde filosofie of theorie over voeding en gezondheid te omhelzen (wij houden ons liever aan de feiten). Het is eigenlijk simpel: zo lang je er niet teveel van eet of drinkt, kun je alles in de supermarkt zonder risico opeten of drinken. Dat is misschien niet altijd even gemakkelijk, maar als je teveel toegeeft aan de verkeerde dingen dat heeft dat consequenties.

Dat laatste was onze grote gedachte. We wilden graag iets maken dat net zo lekker was als de ‘guilty pleasure’, maar dan zonder nadelige aspecten ervan. Zo kun jij het net zo vaak opsnoepen als je wilt (als deel van een gezond en gebalanceerd dieet natuurlijk), stop je jezelf niet vol met suiker of andere narigheid, en trakteer je je jezelf als bonus ook nog eens op een goede dosis vitamines, mineralen en andere goede dingen.

Als je meer wilt weten over de voedingswaarde per recept en de gezondheidsvoordelen die daarbij horen, kijk dan even bij de producten zelf.

"Het kiezen van een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen als investering in je gezondheid. Echter onderzoek, zoals het nationale eet- en voedingswaarden onderzoek in de UK, toont aan dat velen van ons nog steeds te veel verzadigde vetzuren en suiker nuttigen, en daarnaast te weinig belangrijke vitaminen, vezels en mineralen. Het goede nieuws is nu dat gezond eten niet perse betekent dat je lekker eten moet missen; het kiezen van een gezondere optie is soms simpel. Roomijs is van oudsher een lekkere, maar niet zo gezonde traktatie….tot nu toe dan. Kies de volgende keer voor een ijsmerk zoals Perfect World Icecream dat gemaakt is zonder toegevoegde suikers, zuivel, gluten of soja. Het bevat minder verzadigde vetzuren en minder calorieën dan de meeste andere ijsmerken. Tevens is het veganistisch, vezelrijk en bevat het 12 vitaminen en mineralen. Wie had ooit gedacht dat gezond zo goed kon smaken?" Fiona Hunter, BSc (Hons) Nutrition.


Ongezonde dingen zoals gewoon ijs, chocoladerepen, chips en suikerige drankjes zijn een grote bron van wat ‘lege calorieën’ genoemd worden; calorieën zonder voedingswaarde. Het spreekt voor zich dat je daar beter niet teveel van kunt eten. In de Verenigde Staten is het idee van ‘lege calorieën’ wat populairder, en daar wordt geadviseerd om per dag niet meer dan 160-260kcal lege calorieën te gebruiken, afhankelijk van je leeftijd, gewicht en of je man of vrouw bent. 160-260 kcal, dat is dus het totaal van alle calorieën van toegevoegde suikers en vaste vetten in een hele dag! De meeste calorieën in Perfect World Ice Cream komen uit noten en kokos, en die vol zitten met gezonde dingen. Dat betekent dat je die calorieën als normale calorieën kunt tellen. We voegen geen suikers toe en onze vetten zijn meest onverzadigd – het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten helpt je lichaam met het onderhoud van een normaal cholesterolniveau. Perfect World Ice Cream is bovendien verrijkt met 12 vitamines en mineralen: in één volle beker zit 100% van je ADH.

Productshot01

Geen dierlijke ingrediënten

Vanaf 2018 is al het ijs van Perfect World Ice Cream 100% veganistisch. Voor 2018 gebruikten we vrije uitloop eieren, een ingrediënt dat je veel terugvindt in ijs, maar we kregen veel vragen van jullie om het te verwijderen. Het was even puzzelen, maar het is gelukkig gelukt.

Natuurlijke zoetstoffen, geen suiker

Stevia is nog relatief nieuw in de Westerse wereld, maar het wordt echt al heel erg lang gebruikt. Het is niet verwant met suiker en het bevat geen koolhydraten en geen calorieën! Door zijn enorme potentie wordt het alleen gebruikt samen met andere zoetstoffen, en wij gebruiken het samen met polyolen, weer een andere categorie zoetstoffen. Stevia en polyolen hebben een natuurlijke oorsprong en ze worden snel populair omdat ze weinig calorieën bevatten, weinig of geen koolhydraten bevatten, een lage GI index hebben en ze hetzelfde smaken als suiker.


Je hebt misschien nog nooit gehoord van polyolen, maar je eet ze waarschijnlijk elke dag. Polyolen zijn wat ze noemen suikeralcoholen (erm, nee, niet dat soort alcohol…). Ze zijn verwant aan suiker, maar ze worden niet volledig opgenomen door het lichaam. Bij de uitrekening van de energie (in calorieën) worden de koolhydraten uit de polyolen dan ook (geheel of gedeeltelijk - afhankelijk van het type) niet meegerekend als onderdeel van de totale hoeveelheid. Precies om die reden worden polyolen ook wel ‘niet-beschikbare koolhydraten’ genoemd. Uiteindelijk betekent het dat ze veel minder calorieën bevatten, een lagere GI Index hebben en ze gegeten kunnen worden in een low-carb dieet zoals het Atkins dieet.

Het is wat verwarrend, maar je vindt de polyolen onder de koolhydraten in de voedingswaarde tabel, ook al neemt je lichaam ze dus niet op. In sommige landen, zoals de VS, worden ze niet in de voedingswaardetabel opgenomen.

Er zijn veel verschillende natuurlijke polyolen, en we gebruiken er twee van in combinaties. De specifieke namen zijn xylitol en erythritol. Het zijn van nature voorkomende samenstellingen die je vindt in pruimen, frambozen, bloemkool en in veel andere groente en fruit. Xylitol wordt zelfs door je eigen lichaam aangemaakt (5-15 gram per dag).

Xylitol smaakt en ziet er precies uit als suiker, maar het heeft maar een derde van de calorieën en een zeer lage GI Index van 7. De afgelopen honderd jaar is er veel onderzoek gedaan naar de functionele voordelen van xylitol, bijvoorbeeld voor je tanden.

Erythritol is een polyol zonder calorieën! Het is een beetje minder zoet dan suiker en we gebruiken het samen met xylitol om het aantal calorieën in je ijs laag te houden. Erythritol wordt gemaakt uit de fermentatie van suiker, maar omdat het anders omgezet wordt door je lichaam dan suiker heeft het geen GI Index, en dat maakt het – net als de andere polyolen – goed voor mensen die hun suikerinname willen verminderen, en voor mensen die graag minder lege calorieën willen eten.

Productshot02

Noten, geen zuivel

We gebruiken noten als vervanger voor zuivel in Perfect World Ice Cream. Voor lekker ijs heb je vetten nodig, die geven een romige smaak en een briljant mondgevoel. Tegelijkertijd wilden we graag een gezond alternatief voor je maken, en noten bevatten gezondere onverzadigde vetten, zitten vol met vitamines, mineralen, vetzuren en andere bioactieve substanties zoals fenolische antioxidanten en fytosterolen.

Omdat we noten gebruiken, zijn de meeste van onze recepten ‘rijk aan onverzadigde vetten’ of ‘rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten’. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in je dieet je lichaam helpt met het onderhouden van een normaal cholesterolniveau. Een hoge cholesterol is een risicofactor in de ontwikkeling van hartziekte.

De kokosnoot is eigenlijk geen noot. Het is een zaad en er is veel te doen over zijn gezondheidseigenschappen. Voor de romigheid van ons ijs gebruiken we een beetje kokos, die komt van het verzadigd vet. We willen niet teveel gebruiken, want we willen niet dat al ons ijs naar kokos smaakt. We krijgen onze gezondheidsvoordelen van andere ingrediënten, en we laten de wetenschappelijke gemeenschap maar verder debatteren over hoe gezond kokos precies is. Kokos is in ieder geval behoorlijk lekker en het is natuurlijk. Je moet het met mate eten, en dat is precies zoals wij het gebruiken.

Productshot03

Vitamines en mineralen

Amandelen en cashewnoten en zelfs de chocolade geven ons ijs een goede verzameling van vitamines en mineralen, maar we hebben besloten om een stap verder te gaan. We voegen 12 vitamines toe aan ons ijs, wat ervoor zorgt dat één beker 100% van je ADH aan alle vitamines en mineralen bevat. Dit zijn vitamines (D, E, B1 thiamine, B2 riboflavine, B3 nicaine, B5 pantotheenzuur, B7 biotine en B12), mineralen (chroom, mangaan, kopen en zink).

Rijk aan voedingsvezels

Ons ijs is volgens de regels van de EU: ‘rijk aan voedingsvezels’, en de meeste voedingsdeskundigen zijn het er wel over eens dat veel mensen niet genoeg voedingsvezels binnen krijgen.
We gebruiken oplosbare glucovezels, wat een technische naam is voor vloeibare maisvezels, en dat komt bovenop de vezels die van nature al in onze ingrediënten (zoals noten) zitten. Je lichaam verdraagt oplosbare glucovezels twee keer zo gemakkelijk als inuline, de voedingsvezel die je vaak tegenkomt in ijs.
Iedereen weet dat voedingsvezels belangrijk zijn in een gebalanceerd en gezond dieet. Maar dat je je vezels ook kunt eten door Perfect World Ice Cream is misschien nog nieuw voor je!